Artikkelit

Karitsan kare, uunijuurekset ja jogurttinen minttukastike
Karitsan kare, uunijuurekset ja jogurttinen minttukastike

Karitsan kare, uunijuurekset ja jogurttinen minttukastike

Yrteillä ja valkosipulilla marinoitu karitsan kruunukyljys on maukas ja murea tarjottava juhlapöytään! Valmista kokonaisena ja leikkaa kypsänä erillisiksi kyljyksiksi.

Karitsan kruunukyljys eli karitsan kare on kokonainen kylkirivi, josta tulee paistettuna todella herkullista. Kuumenna kyljystä ensin pannulla tai grillissä niin, että kyljys saa hienon värin. Hauduta loppuun folion alla pannulla tai uunissa. Tässä marinadissa hyödynnetään ylijäänyt marinadi uunijuuresten maustamiseen.

n. 2-3 hengelle, yli 60 min.

Ainekset

400g Wurstin yrtti-valkosipuli marinoitua karitsan kruunukyljystä

2-3 porkkanaa

100g (½-1 kpl) lanttua

100g (½-1 kpl) juuriselleriä

200g (1 kpl) palsternakkaa

1-2 (puna)sipulia

200g (1 kpl) kesäkurpitsaa

(öljyä, mausteita)

Jogurttinen minttukastike:

1 tlk (200g) Turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä

2 rkl tuoretta minttua tai 2 tl kuivattua minttua

ripaus suolaa

(1 rkl sitruunanmehua)

Ohjeet
Ota liha huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kaada ja pyyhi ylimääräinen marinadi kareesta talteen kulhoon. Kuori ja pilko juurekset. Lohko sipulit ja kesäkurpitsa. Kaada juurekset ja kasvikset marinadin sekaan. Sekoita ja lisää tarvittaessa öljyä ja mausteita. Laita uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Nosta uuniin.

Karitsan kylkirivi

Kuumennna paistinpannu tai grilli melko kuumaksi. Paista karetta ensin rasvapuoli alasapäin n. 3 minuuttia tai kunnes kyljysrivi on saanut kauniin värin. Käännä ja paista vielä n. 2 min.

Karitsan kare pannulla

Karitsan kylkirivi pannulla

Kypsennä karitsan kare loppuun hauduttamalla pannulla miedolla lämmöllä folion alla tai uunissa juuresten kanssa. Kypsennä n. 15-20 minuuttia, paistoaika vaihtelee kareen koon mukaan. Jos käytät paistomittaria, kypsennä n.56-58 asteiseksi. Huom! katsoi, ettei mittari ole luussa kiinni tai se näyttää väärin. Kare saa jäädä keskeltä vaaleanpunertavaksi, jolloin se on mureimmillaan. Anna kareen vetäytyä kypsennyksen jälkeen n. 10 minuuttia. Leikkaa sen jälkeen kyljysrivi erilliseksi toisistaan kyljysten välistä. Valmista jogurttikastike sekoittamalla turkkilainen jogurtti tai kermaviili, silputtu minttu sekä mausteet keskenään.

Karitsan kare ja uunijuurekset

Vinkki! Kokeile valmistaa kareen kaveriksi myös hummus-kastike!
Pääsiäisen kausituotteet

Pavel karitsanpaisti valmistuu karitsan luullisesta paistista.

Luu antaa paistille mehevyyttä ja makua paiston aikana. Pavelin rosvopaistilla helpotat pääsiäisen ruokavalmisteluja; pieni paisto pannulla ja uuniin kypsymään. Eikä makua puutu! Pavelin rosvopaistin löydät K-kaupoista.

n. 2,5h, 4-5 hengelle riippuen paistin koosta ja lisukkeiden määrästä

Ainekset

Wursti Pavel karitsan rosvopaisti

Öljyä tai voita paistamiseen

Kastike:

2 dl paistolientä

1-1,5 dl kuohukermaa

1,5 rkl vehnäjauhoja

valkopippuria

suolaa

Ohjeet

Ota liha lämpimään n. tunti ennen kypsentämistä. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Lisää pannulle rasvaa ja kuumenna pannu. Paista paistinpannulla kauniin ruskea väri lihan pintaan. Kypsennä 150 °C uunissa niin kauan, että sisälämpötila on 62-64 °C. Liha kypsyy noin 1kg/tunti. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä huoneenlämmössä vähintään 20 minuuttia. Siivilöi paistoliemi talteen. Sekoita kattilassa jäähtynyt paistoliemi ja vehnäjauhot tasaiseksi. Lisää kuohukerma. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua muutama minuutti, jotta kastike sakenee. Leikkaa ja tarjoile mieleistesi lisäkkeiden kera. Karitsan kanssa maistuvat hyvin esim. uunijuurekset.

Resepti on kehitetty yhteistyössä 12 kk blogin kanssa.

Pavel Koblasnikin seikkailuista voit lukea täältä!