Voileipäkakku

Voileipäkakku on monien juhlien ehdoton ykkönen!

Kakku on melko helppo valmistaa, tärkein seikka on kostuttaa kakku hyvin. Tässä reseptissä kakku on valmistettu pyöreään kakkumuottiin, jonka keskelle on tehty lasin avulla tyhjä tila. Tämän ansiosta kakku on helppo leikata. Koristelussa on käytetty versoja, joiden avulla perinteinen voileipäkakku saa modernia fiilistä. Kokeile täytteessä vaikkapa mureaa ja maukasta Extrapalvikinkkua!

8-10 hengelle, yli 60 min

Tarvikkeet

Irtopohjavuoka (halkaisija n.23 cm)

Tavallinen juomalasi

Täyte

Lihaliemikuutio

n. 5 dl vettä

300g Wurstin Extrapalvikinkkua

100g Créme fraichea

100g Kermaviiliä

2-3 rkl Sinappikurkkusalaattia

100g Maustamatonta tuorejuustoa

n. 1/2 dl Persiljaa

n. 10 kpl Täysjyväpaahtoleipää

n. 5 kpl Vaaleaa paahtoleipää

(suolaa, pippuria)

Kuorrutus ja koristelu

150g Maustamatonta tuorejuustoa

150g Créme fraichea

Pieniä versoja

(syötäviä kukkia)

Ohjeet

Täyte

Aloita kiehauttamalla vesi joko kattilassa tai esim. vedenkeittimessä. Lisää kuuma vesi lihaliemikuution joukkoon, jotta kuutio sulaa. Valmista seuraavaksi täyte. Hienonna kinkku pieneksi. Lisää kinkun joukkoon créme fraiche, kermaviili, sinappikurkkusalaatti ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi. Voit halutessasi sekoittaa täytettä myös sähkövatkaimella, jotta massasta tulee tasainen. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettu persilja. Maista, lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

Kokoaminen

Aseta irtopohjavuoan keskelle lasi. Aloita täysjyväpaahtoleivällä. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Lado leipiä pohjalle. Täytä tyhjät kohdat leikkaamalla leivästä sopivan kokoisia paloja. Kostuta leivät lihaliemellä, n. 1 rkl lihalientä per leipä. Kostuta reilusti. Levitä täytteestä puolet leipien päälle. Jatka sitten vaalealla paahtoleivällä. Leikkaa reunat, lado täytteen päälle, täytä tyhjät kohdat, kostuta. Levitä loput täytteestä vaalean leivän päälle. Tee vielä viimeinen leipäkerros täysjyväleivästä ja kostuta hyvin.

Voileipäkakun kokoaminen

Kiedo kakku hyvin tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään. Näin pienelle kakulle riittää muutamakin tunti, mutta jos aikaa on, kannattaa makujen antaa tekeytyä seuraavaan päivään. Kun kakku on vetäytynyt, poista kelmu sekä lasi ja kumoa kakku lautaselle. Sekoita kuorrutusta varten créme fraiche ja tuorejuusto keskenään. Kuorrute kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella, jotta siitä saa tasaisen. Levitä kuorrute metallisella lastalla tai veitsellä kakun päälle. Koristele lopuksi versoilla ja halutessasi syötävillä kukilla tai vaikkapa halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Voit käyttää koristelussa myös esim. rullattuja leikkeleitä.

Kumottu voileipäkakku

Vinkki!

Voileipäkakkuun ei kannata käyttää täysin tuoretta leipää, kuivempi leipä toimii paremmin. Voit käyttää kakkuun halutessasi myös ruisleipää, tosin se tulee kostuttaa vielä runsaammin kuin paahtoleipä. Kermaviilin sijaan voit käyttää myös bulgarian tai turkkilaista jogurttia. Jämäkämmän täytteen saat jättämällä kermaviilin pois, mutta se antaa kakulle mukavaa hapokkuutta ja raikkautta. Voileipäkakun täytettä voit muunnella makusi mukaan, käytä kalkkunaa, lisää sipulia tai paprikaa, kokeile erilaisia maustettuja tuorejuustoja.

Katso myös muut leikkele reseptimme!