Wursti panostaa Huurteen luonnonmukaiseen kylmään

Järvenpään Puurtajankadulla valmistetaan laadukkaita lihatuotteita jo kolmannessa polvessa. Perheyritys Wursti perustettiin vuonna 1986 tuhannen neliön tiloihin. Tänä päivänä yrityksellä on käytössään modernit 6000 neliön tuotantotilat ja 120 työntekijää. Wurstin kylmäketjun luonnonmukaisuudesta ja energiatehokkuudesta vastaa pitkäaikainen yhteistyökumppani Huurre.

Wurstin toimitusjohtaja Jari Saarelan mukaan liha-alalla menestyäkseen on panostettava moderniin teknologiaan, hygieniaan ja laatuun.  ”Wursti Oy:n toimintaa, tuotteita ja nykyaikaisia tuotantotiloja kehitetään jatkuvasti. Haluamme olla edelläkävijöitä niin tuoteturvallisuuden varmistavassa uusimmassa huipputeknologiassa, ympäristöystävällisissä ratkaisuissa kuin valvontajärjestelmissäkin”, hän toteaa.

Saarelan mukaan liha-alan erityispiirteisiin kuuluu, että tuotteiden on oltava tunnilleen oikeassa paikassa tai kilpailija tuo korvaavat tuotteet tilalle. ”Arvostamme Huurteen järjestelmien toimintavarmuuden lisäksi sitä, että Huurteen kaverit ovat elintarvikelaitoksissa ennenkin toimineita ammattilaisia ja hommat on aina pystytty tekemään aikataulussa ja tehokkaasti tuotannon pyöriessä ”, hän sanoo.

Jäähdytyksellä voi vaikuttaa luontoon, kukkaroon ja hygieniaan

Wursti on sitoutunut tehostamaan energiankäyttöään ja näin torjumaan osaltaan ilmastonmuutosta. Yritys liittyyi teollisuuden energiatehokkuusopimukseen jo vuonna 2008 ja on mukana myös uudella kaudella 2017-2025. ”Olemme jo vuosien ajan investoineet energiatehokkuuteen mm. tehostamalla sähkönkäyttöämme, vaihtamalla valaistuksen led-valoihin, uusimmalla höyrystimiä ja vähentämällä päästöjä”, Jari Saarela sanoo.

Tuoreimpana ekotekona Wursti on vaihtanut jo 60% kylmälaitteistaan luonnonmukaisella hiidioksidilla toimiviin Huurteen jäähdytysjärjestelmiin. ”Vaihdoimme Huurteen huoltoon jo 3-4 vuotta sitten ja kylmäjärjestelmät ovat sen jälkeen toimineet paremmin kuin ikinä!”, Saarela hehkuttaa. ”Huurre tekee aina mitä lupaa, siksi halusimme F-kaasuasetuksen tultua voimaan alkaa selvittää uusia vaihtoehtoja Huurteen asiantuntijoiden kanssa”, hän jatkaa.

Wursti valitsi tehtaaseensa Huurteen ECO CO2 -jäähdytysjärjestelmän sen tuomien säästöjen sekä ympäristöystävälllisyyden vuoksi. Huurteen järjestelmään sisältyy lämmöntalteenotto, jota voidaan hyödyntää esim tuotantotilojen pesuveden lämmityksessä. Pakkauskoneille asennettiin myös vedenjäähdytin, jonka avulla saavutetaan huomattavia säästöjä. ”Pystymme säästämään vähintään seitsemän prosenttia vesikustannuksissa, kun vedenjäähdyttimen avulla jäähdytysvesi ohjataan takaisin kiertoon”, Saarela hehkuttaa.

Huurteen järjestelmät ovat myös helposti puhdistettavia eikä niihin kerry likaa, pölyä tai bakteerien kasvualustoja. Puhdistettavaa ja huollettavaa on myös vähemmän: laitteita on nyt aikaisemman kahdeksan sijasta vain viisi.

Huurre iTOP valvoo, raportoi ja optimoi energiankulutuksen

Wurstilla on laadunvarmistuksessa apunaan Huurteen iTOP-jäähdytysautomaatio. Saarela toteaa, että aikaisemmat järjestelmät ovat olleet hankalia käyttää. ”Huurre iTOP on erittäin kätevä apuväline, ja se todellakin toimii”, Saarela jatkaa. Wurstilla kaikki pystyvät seuraamaan iTOPin avulla lämpötiloja, onpa uuneihinkin asennettu iTOP-seuranta. ”Lisäksi iTOP-keskus valvoo lämpötiloja etänä, olemme monta kertaa välttäneet huoltomiehen paikallekutsumisen heidän vinkkiensä avulla”, Saarela iloitsee.

Lihateollisuuden ominaispiirre on hygienia-asioiden määräävyys työskentelyssä, työympäristön rakentamisessa ja ylläpidossa. Wurstilla hygienia- ja laatutasoa seurataan päivittäin. Wurstin omavalvontajärjestelmä on sertifioitu ja se täyttää FSSC 22000 -standardin vaatimukset. Wurstilta todetaan, että erilaisia tarkastuksia suoritetaan vuoden aikana yhteensä kuukauden päivät. ”Suurena apuna tässä on Huurteen iTOPista kätevästi saatavat raportit entisten paperipinojen sijaan”, naurahtaa Saarela.

Huurre iTOP myös seuraa Wurstin energiankulutusta ja optimoi sen tarvittaessa. Huurteen myyntipäällikkö Kari Vesterinen toteaa tyytyväisenä, että Wurstin energiankulutus on tippunut jopa 50% ensimmäisten viiden ja puolen kuukauden aikana, ja lisää säästöjä on odotettavissa!

Wurstin laatupäällikkö Nina Laine sanoo Huurre iTOPin helpottavan laadunvalvontaa huomattavasti.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Jari Saarela toteaa, että investoinnit moderniin ympäristöystävälliseen huipputeknologiaan antavat pienelle Wurstille kilpailukykyä suurten kilpailijoidensa rinnalla. ”Olemme investoineet liikevaihtoomme nähden suuren summan Huurteen jäähdytysjärjestelmiin, mutta olen varma että sijoitus maksaa itsensä takaisin mm. säästöjen muodossa”, hän toteaa.

Wursti aikoo tulevaisuudessakin luottaa jatkuvaan parantamiseen ja panostaa kylmäketjuun. Tänä vuonna suunnitelmissa on mm. tuloilman ja tuotantotilojen kuivatusprojekti, joka vaikuttaa suoraan hygieniaan ja energiankulutukseen. Myös pakastustunnelin rakentaminen sekä muutaman sadan neliön lisäkylmätilan ottaminen käyttöön ovat tavoitteena tänä vuonna.

”Olemme myös jo viidentoista vuoden ajan keränneet ympäristödataa”, toteaa Saarela. ”Luvut puhuvat selvää kieltä: olemme tehostaneet toimintaamme koko ajan”, hän lisää. Liha-alan edelläkävijä Wursti haluaa kantaa oman vastuunsa maapallostamme oman toimintansa kautta jatkossakin luottamalla Huurteen energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin järjestelmiin.

Lue lisää Huurre Finland Oystä >>
Lue juttu Huurteen asiakaslehdestä >>

 

Wurstin toimitusjohtajan Jari Saarelan mukaan Huurteen järjestelmien etuina ovat toimivuus, energiansäästöt ja ennen kaikkea luonnonmukaisuus.