Siskonmakkarakeitto

n.45 min, 4-6 annosta

 

Ainekset

 

500 g siskonmakkaroita

3-5 porkkanaa

pala lanttua (n. 200g)

pala juuriselleriä (n. 100g)

6-8 perunaa

puolikas purjo tai 1 sipuli

pala palsternakkaa (n. 200g)

1,5 l vettä

2 kasvis-, kana- tai lihaliemikuutiota

(6-10 maustepippuria)

 

Ohjeet

Tähän reseptiin voit käyttää haluamiasi kasviksia ja juureksia. Jos jotakin ei satu olemaan kaapissa, voi sen jättää pois tai korvata jollain muulla. Nopeammin valmistat keiton pakastekasviksista tai -juureksista.

Lisää vesi ja maustepippurit kattilaan sekä murenna liemikuutio sekaan. Laita vesi kuumenemaan. Sillä välin pese, kuori ja paloittele juurekset. Lisää paloitellut juurekset kiehuvaan veteen. Pese, kuori ja paloittele perunat sekä pese ja suikaloi purjo. Lisää myös perunat ja purjosuikaleet kiehuvaan veteen juuresten joukkoon. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes juurekset ja perunat ovat kypsiä (n. 15–20 min). Pursota siskonmakkaramassa ulos kuoresta, haluamasi kokoisiksi palleroiksi veteen kasvisten joukkoon. Anna kiehua vielä n. 5 min. Tarkista suola ja mausteet, lisää tarvittaessa. Halutessasi voit ripotella valmiin keiton pinnalle hienonnettua persiljaa.

Vaihtoehtoisesti voit ensin ruskistaa siskonmakkarat pannulla ja lisätä lopuksi keittoon. Parhaimman lopputuloksen saat puristamalla siskonmakkarapallerot suoraan veteen. Siskonmakkara on kollageenikuoressa, josta saattaa tulla keitettynä sitkeä. Tämän vuoksi massa kannattaa pursottaa ulos kuoresta.

Sitruunainen Siskonmakkarapasta

Alle 30 min

 

Ainekset

 

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

500g siskonmakkaroita

2-3 rkl sitruunanmehua

1tl raastettua sitruunankuorta

1/2 rkl sinappia

3/4 tl suolaa

1 prk (2 dl) ruokakermaa

1 pss (n.300g) tuorepastaa tai tavallista pastaa

(kirsikkatomaatteja)

(persiljaa)

 

Ohjeet

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Purista siskonmakkaramassaa ulos kuoresta palleroiksi pannulle ja ruskista ne. Voit ruskistaa makkarat kahdessa erässä. Lisää sitruunanmehu pannulle makkaroiden joukkoon ja anna kiehahtaa. Lisää sitruunankuoriraaste, sinappi ja suola. Kaada lopuksi joukkoon ruokakerma.

Keitä tuorepasta tai tavallinen pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Ota talteen 1/2 dl keitinvettä. Valuta pasta ja sekoita tilkka keitinvettä pastan joukkoon.

Sekoita keitetty pasta ja kastike keskenään. Tarkista suolan ja mausteiden määrä. Lisää tarvittaessa. Sekoita joukkoon halkaistut kirsikkatomaatit. Lisää hienonnettu persilja ja tarjoa pasta esim. raikkaan salaatin kanssa.

Kinkkupizza

75 min, uunipellillinen

 

Ainekset

 

Pizzapohja:

25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa

2 dl vettä

½ tl suolaa

margariinia tai juoksevaa margariinia

5 dl vehnäjauhoja

 

Pizzakastike:

Valmista Pizzakastiketta

tai

350g Paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

1 tl basilikaa

0,5 tl timjamia

0,5 tl oreganoa

0,5 tl mustapippuria

ripaus sokeria ja suolaa

 

Täytteet:

200g – 400g Extrapalvikinkkua

200 – 400g juustoa

Muuta oman makusi mukaan esim. sipulia, paprikaa, sieniä, ananasta, homejuustoa, edellisen päivän kananfileetä jne.

 

Ohjeet

Pizzaan on helppo käyttää edellisen päivän tähteitä ja kaapista muuten löytyviä aineksia. Vain mielikuvitus on rajana! Pizzapohjan voit valmistaa itse tai käyttää valmista pohjaa. Samoin tomaattikastikkeen voit tehdä alusta asti itse / tuunata valmiin kastikkeen tai käyttää sen sellaisenaan.

Aloita valmistamalla pizzapohja. Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut kuivat ainekset. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se ensin jauhojen joukkoon. Tällöin myös neste saa olla kädenlämpöistä kuumempaa. Lisää joukkoon pehmeäksi sulatettu tai juokseva margariini. Lisää jauho, hiiva ja muut ainekset veteen. Vaivaa taikinaa kunnes se muuttuu kimmoisaksi. Jätä kohoamaan liinan alle n. puoleksi tunniksi.

Valmistele sillä välin kastike ja täytteet. Sekoita paseeratun tomaatin tai tomaattimurskan sekaan haluamiasi yrttejä. Pizzaan sopivat esim. basilika, timjami, oregano. Lisää myös pippuria ja hieman sokeria. Pizzakastikkeeseen voi lisätä myös hieman esim. valkosipulia tai chiliä. Mausta oman makusi mukaan, Vaihtoehtoisesti voit käyttää valmista pizzakastiketta. Hätätapauksessa kastikkeen teet myös ketsupista!

Valmistele täytteet; suikaloi kinkku, raasta juusto tai käytä valmisraastetta, pilko haluamasi kasvikset. Kauli taikina ja laita pellille leivinpaperin päälle. Levitä taikinan päälle kastike sekä täytteet. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15–25 min. Paistoaikaan vaikuttaa täytteiden määrä. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä esim. rucolalla.

Nopea Siskonmakkarakeitto

alle 30 min, 4-5 annosta

 

Ainekset

500 g siskonmakkaroita

1,25 l vettä

peruna & keittokasvis 750 g pakaste

1-2 kasvis-, kana- tai lihaliemikuutiota

(6-10 maustepippuria)

(persiljaa pinnalle)


Ohjeet

Laita kattilaan vesi ja maustepippurit sekä murenna joukkoon liemikuutio. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää jäiset peruna ja keittokasvikset kiehuvaan veteen ja anna kiehua 5-10 min. Purista siskonmakkaramassa ulos kuoresta haluamasi kokoisiksi palleroiksi kiehuvaan veteen kasvisten joukkoon. Anna keiton kiehua vielä n. 5 min. Tarkista suola ja mausteet, lisää tarvittaessa. Halutessasi ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

Vaihtoehtoisesti voit ensin ruskistaa siskonmakkarat pannulla ja lisätä lopuksi keittoon. Siskonmakkara on kollageenikuoressa, josta saattaa tulla keitettynä sitkeä. Tämän vuoksi massa kannattaa pursottaa ulos kuoresta.

Wurstin reseptit pian täällä!

Wursti on aloittanut yhteistyön 12kk ruokabloggaajien kanssa, ja luvassa on mitä maistuvimpia reseptejä! Tulossa on klassikkotuotteista valmistettuja uusia innovaatioita ja tuttuja reseptejä pienillä Wurstimaisilla twisteillä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi siskonmakkarakebakot?

Seuraa meitä ja saat reseptit heti haltuusi:

instagram/wursti.oy

www.facebook.com/wurstioy/

Pysy kuulolla, uusi makujen maailma odottaa nurkan takana!

Wurstin uutuuksissa reilusti Extraa!

Wurstin Extra-sarjan uutuuksissa ei ole säästelty makua, lihaa tai kokoa! Reilun kokoiset, käsinleikatut maukkaat siivut ovat kädenojennuksen ulottuvilla nyt kauppojen leikkeleosastoilla.

Tuoteperheeseen kuuluvat makuhermoja kutkuttavat Extrapalvikalkkuna, Extrapalvikinkku, Extrapalvibroileri, Extrapalvi korppukinkku, Extra lauantaimakkara sekä Extra kinkkumakkara.

Arkeen tai juhlaan ei ole koskaan pahitteeksi lisätä hieman Extraa!

Tutustu Extra-sarjaan leivänpäälliset-osiossamme.

Wursti panostaa Huurteen luonnonmukaiseen kylmään

Järvenpään Puurtajankadulla valmistetaan laadukkaita lihatuotteita jo kolmannessa polvessa. Perheyritys Wursti perustettiin vuonna 1986 tuhannen neliön tiloihin. Tänä päivänä yrityksellä on käytössään modernit 6000 neliön tuotantotilat ja 120 työntekijää. Wurstin kylmäketjun luonnonmukaisuudesta ja energiatehokkuudesta vastaa pitkäaikainen yhteistyökumppani Huurre.

Wurstin toimitusjohtaja Jari Saarelan mukaan liha-alalla menestyäkseen on panostettava moderniin teknologiaan, hygieniaan ja laatuun.  ”Wursti Oy:n toimintaa, tuotteita ja nykyaikaisia tuotantotiloja kehitetään jatkuvasti. Haluamme olla edelläkävijöitä niin tuoteturvallisuuden varmistavassa uusimmassa huipputeknologiassa, ympäristöystävällisissä ratkaisuissa kuin valvontajärjestelmissäkin”, hän toteaa.

Saarelan mukaan liha-alan erityispiirteisiin kuuluu, että tuotteiden on oltava tunnilleen oikeassa paikassa tai kilpailija tuo korvaavat tuotteet tilalle. ”Arvostamme Huurteen järjestelmien toimintavarmuuden lisäksi sitä, että Huurteen kaverit ovat elintarvikelaitoksissa ennenkin toimineita ammattilaisia ja hommat on aina pystytty tekemään aikataulussa ja tehokkaasti tuotannon pyöriessä ”, hän sanoo.

Jäähdytyksellä voi vaikuttaa luontoon, kukkaroon ja hygieniaan

Wursti on sitoutunut tehostamaan energiankäyttöään ja näin torjumaan osaltaan ilmastonmuutosta. Yritys liittyyi teollisuuden energiatehokkuusopimukseen jo vuonna 2008 ja on mukana myös uudella kaudella 2017-2025. ”Olemme jo vuosien ajan investoineet energiatehokkuuteen mm. tehostamalla sähkönkäyttöämme, vaihtamalla valaistuksen led-valoihin, uusimmalla höyrystimiä ja vähentämällä päästöjä”, Jari Saarela sanoo.

Tuoreimpana ekotekona Wursti on vaihtanut jo 60% kylmälaitteistaan luonnonmukaisella hiidioksidilla toimiviin Huurteen jäähdytysjärjestelmiin. ”Vaihdoimme Huurteen huoltoon jo 3-4 vuotta sitten ja kylmäjärjestelmät ovat sen jälkeen toimineet paremmin kuin ikinä!”, Saarela hehkuttaa. ”Huurre tekee aina mitä lupaa, siksi halusimme F-kaasuasetuksen tultua voimaan alkaa selvittää uusia vaihtoehtoja Huurteen asiantuntijoiden kanssa”, hän jatkaa.

Wursti valitsi tehtaaseensa Huurteen ECO CO2 -jäähdytysjärjestelmän sen tuomien säästöjen sekä ympäristöystävälllisyyden vuoksi. Huurteen järjestelmään sisältyy lämmöntalteenotto, jota voidaan hyödyntää esim tuotantotilojen pesuveden lämmityksessä. Pakkauskoneille asennettiin myös vedenjäähdytin, jonka avulla saavutetaan huomattavia säästöjä. ”Pystymme säästämään vähintään seitsemän prosenttia vesikustannuksissa, kun vedenjäähdyttimen avulla jäähdytysvesi ohjataan takaisin kiertoon”, Saarela hehkuttaa.

Huurteen järjestelmät ovat myös helposti puhdistettavia eikä niihin kerry likaa, pölyä tai bakteerien kasvualustoja. Puhdistettavaa ja huollettavaa on myös vähemmän: laitteita on nyt aikaisemman kahdeksan sijasta vain viisi.

Huurre iTOP valvoo, raportoi ja optimoi energiankulutuksen

Wurstilla on laadunvarmistuksessa apunaan Huurteen iTOP-jäähdytysautomaatio. Saarela toteaa, että aikaisemmat järjestelmät ovat olleet hankalia käyttää. ”Huurre iTOP on erittäin kätevä apuväline, ja se todellakin toimii”, Saarela jatkaa. Wurstilla kaikki pystyvät seuraamaan iTOPin avulla lämpötiloja, onpa uuneihinkin asennettu iTOP-seuranta. ”Lisäksi iTOP-keskus valvoo lämpötiloja etänä, olemme monta kertaa välttäneet huoltomiehen paikallekutsumisen heidän vinkkiensä avulla”, Saarela iloitsee.

Lihateollisuuden ominaispiirre on hygienia-asioiden määräävyys työskentelyssä, työympäristön rakentamisessa ja ylläpidossa. Wurstilla hygienia- ja laatutasoa seurataan päivittäin. Wurstin omavalvontajärjestelmä on sertifioitu ja se täyttää FSSC 22000 -standardin vaatimukset. Wurstilta todetaan, että erilaisia tarkastuksia suoritetaan vuoden aikana yhteensä kuukauden päivät. ”Suurena apuna tässä on Huurteen iTOPista kätevästi saatavat raportit entisten paperipinojen sijaan”, naurahtaa Saarela.

Huurre iTOP myös seuraa Wurstin energiankulutusta ja optimoi sen tarvittaessa. Huurteen myyntipäällikkö Kari Vesterinen toteaa tyytyväisenä, että Wurstin energiankulutus on tippunut jopa 50% ensimmäisten viiden ja puolen kuukauden aikana, ja lisää säästöjä on odotettavissa!

Wurstin laatupäällikkö Nina Laine sanoo Huurre iTOPin helpottavan laadunvalvontaa huomattavasti.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Jari Saarela toteaa, että investoinnit moderniin ympäristöystävälliseen huipputeknologiaan antavat pienelle Wurstille kilpailukykyä suurten kilpailijoidensa rinnalla. ”Olemme investoineet liikevaihtoomme nähden suuren summan Huurteen jäähdytysjärjestelmiin, mutta olen varma että sijoitus maksaa itsensä takaisin mm. säästöjen muodossa”, hän toteaa.

Wursti aikoo tulevaisuudessakin luottaa jatkuvaan parantamiseen ja panostaa kylmäketjuun. Tänä vuonna suunnitelmissa on mm. tuloilman ja tuotantotilojen kuivatusprojekti, joka vaikuttaa suoraan hygieniaan ja energiankulutukseen. Myös pakastustunnelin rakentaminen sekä muutaman sadan neliön lisäkylmätilan ottaminen käyttöön ovat tavoitteena tänä vuonna.

”Olemme myös jo viidentoista vuoden ajan keränneet ympäristödataa”, toteaa Saarela. ”Luvut puhuvat selvää kieltä: olemme tehostaneet toimintaamme koko ajan”, hän lisää. Liha-alan edelläkävijä Wursti haluaa kantaa oman vastuunsa maapallostamme oman toimintansa kautta jatkossakin luottamalla Huurteen energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin järjestelmiin.

Lue lisää Huurre Finland Oystä >>
Lue juttu Huurteen asiakaslehdestä >>

 

Wurstin toimitusjohtajan Jari Saarelan mukaan Huurteen järjestelmien etuina ovat toimivuus, energiansäästöt ja ennen kaikkea luonnonmukaisuus.

Laatuvastuu – Kansallinen sianlihan laatujärjestelmä

Laatuvastuu -merkintä pakkauksessa kertoo, että sianliha on vastuullisesti tuotettua.

Se tulee silloin suomalaisilta tiloilta, jotka kuuluvat eläinten terveydestä ja tuoteturvallisuudesta huolehtivaan sertifioituun, kansalliseen laatujärjestelmään.

Lue lisää laatuvastuusta!

Wursti etenee energiatehokkuudessa

Kokolihatuotteiden valmistaja Wursti on ollut mukana suomalaisessa energiatehokkuussopimuksessa jo vuodesta 2008 saakka. Uusi sopimuskausi alkoi tämän vuoden alussa, ja osana sen toteutusta Wursti on vaihtanut tuotantotilojensa valaistuksen ympäristöystävälliseen led-valaistukseen.

Järvenpään Puurtajankadulla sijaitseviin 6000-neliöisiin tiloihin asennettiin Greenledin kotimaiset Eco- ja Sirius-valaisimet, jotka tuottavat vähemmän lämpöä mutta enemmän valoa kuin vanhat loisteputket. Kun lisäksi niiden energiankulutus on paljon aiempia valaisimia pienempi, saavutettiin valaistusmuutoksen myötä yhteensä 65% energiansäästöt.

Wurstin toimitusjohtaja Jari Saarela on valaistusratkaisuun tyytyväinen. ”Koska tuotantotiloissa tarvitaan jäähdytystä, valaistuksen pieni lämmöntuotto saa aikaan lisäsäästöjä”, Saarela sanoo. ”Meille on tärkeintä olla edelläkävijä kaikissa energiaan liittyvissä ratkaisuissa. Kunnioitamme ympäristöä yli kaiken, ja se näkyy myös laadukkaissa lihajalosteissamme.”

Lue lisää suomalaisesta valaisintoimittajasta www.greenled.fi

Wursti mukaan energiatehokkuussopimukseen

Energian tehokas käyttö on perusta ja yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.

Wursti oli mukana energiatehokkuussopimuksen aiemmalla kaudella 2008-2016. Wursti on liittynyt myös sopimuksen uudelle kaudelle 2017-2025.

Wurstilla on mm. tehostettu sähkönkäyttöä, vaihdettu valaistus led-valoihin, uusittu kylmäkoneiden höyrystimiä ja vähennetty päästöjä. Käynnissä on myös kylmäkoneiden uudistaminen energiatehokkaisiin laitteisiin sekä ympäristöystävällisen CO2 kylmäaineen käyttöönotto.