Artikkelit

Uuniperuna kinkkutäytteellä

Täytetyt uuniperunat maistuvat varsinkin kylminä talvi-iltoina! Uunipotut on helppo tehdä, mutta vaatii hieman aikaa. Perunat valmistuvat uunissa n. 1h-1,5h perunoiden koosta riippuen.

Tällä kertaa uuniperunoiden täyte valmistetaan maukkaasta ja mureasta Extrapalvikinkusta. Täytettä valmistetaan tässä ohjeessa reilusti!

n. 180 min, 4 annosta

Ainekset

4 kpl samankokoisia jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)

alumiinifoliota

400g Extrapalvikinkkua

1 1/2 prk (300g-400g) creme fraichéa tai kermaviiliä. Voit myös laittaa esim. 200g creme fraichéa ja 100g kermaviiliä

150g mauste- tai coctailkurkkuja

1 rkl silputtua ruohosipulia

1 tl sitruunanmehua

1 rkl silputtua rucolaa tai mustapippuria

(suolaa)

Ohjeet

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese, kuivaa ja kääri perunat folioon. Laita perunat uuniin ja anna niiden kypsyä n. 1h-1,5h. Perunan kypsyys on helppo tarkistaa haarukalla pistämällä. Pehmeä peruna on kypsä. Valmista täyte perunoiden kypsyessä.

Kuutioi kinkku pieneksi ja sekoita creme fraichén tai kermaviilin joukkoon. Kuutioi mauste- tai coctailkurkku sekä paprika ja silppua ruohosipuli ja lisää creme fraichén sekaan. Silppua ruohosipuli pieneksi ja lisää joukkoon. Mausta sitruunanmehulla, rucolalla tai mustapippurilla. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Ota kypsät perunat uunista ja poista folio. Tee uuniperunoihin ristiviilto ja purista perunaa hieman ulos kuoresta. Lisää täyte perunan päälle ja koristele silputulla ruohosipulilla. Tarjoile uuniperunat kinkkutäytteellä raikkaan salaatin kera!

Uuniperuna

Kinkkutäyte

Vinkki! Reseptin täytettä on helppo muokata mieleisekseen. Kokeile esim. aurajuustoa kinkun kanssa, kalkkunaleikettä kinkun tilalla tai vaikkapa savuporoa. Täyte sopii myös esim. lämpimien leipien kylkiäiseksi tai vaikka ruisnappien täytteeksi.

Katso myös muut reseptimme!

Tähtitortut

Tähtitortut sinappikalkkunasta ovat suolainen vaihtoehto joulupöytään perinteisten luumutorttujen rinnalle.

Joulutortut käyvät hyvin pikkujouluihin, kahvipöytään tai illanistujaisiin. Kokeile täytteseen maukasta ja mureaa Sinappikalkkunaa!

n. 40 min, 10 kpl

Ainekset

500g valmiita torttutaikinalevyjä (myös lehtitaikina ja -voitaikinalevyt käyvät)

100-150g Wurstin Sinappikalkkunaa

Koskenlaskija Ruoka chili sulatejuustoa

kananmunaa

juustoraastetta

kirsikkatomaatteja

Ohjeet

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Asettele torttutaikinalevyt pellille, leivinpaperille sulamaan. Sulata taikinalevyt ohjeen mukaan, n. 15 min. Valmista täyte. Hienonna kalkkuna pieneksi. Leikkaa sulaneet taikinalevyt keskeltä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot n.3cm pituiset viillot kohti neliön keskustaa. Taittele joka toinen kulma ylös ja nipistä ne keskelle alas painaen suppuun vedellä kostutetuin sormin. Lisää keskelle hieman sulatejuustoa. Asettele sen päälle sinappikalkkunaa. Voitele sakarat kananmunalla. Lisää päälle juustoraastetta ja koristele tortut halkaistulla kirsikkatomaatilla. Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes tortut ovat saaneet kauniin värin.

Tähtitortut

Tähtitortut Sinappikalkkunasta

Tähtitortut

Vinkki! Reseptin täytettä on helppo muokata mieleisekseen. Kokeile esim. aurajuustoa kinkun kanssa, kalkkunaleikettä kinkun tilalla tai vaikkapa savuporoa. Vähemmän jouluisia naposteltavia saat, kun jätät taikinalevyt neliönmallisiksi. Taikinalevyjen täytteeksi on helppo käyttää, mitä jääkapista sattuu löytymään.

Katso myös joulutortut kinkkutäytteellä tai siskonmakkaratäytteellä!

Katso myös muut reseptimme!

Kinkkuhyrrät

Kinkkurullat eli kinkkuhyrrät ovat helppoja ja maistuvia tarjottavia rentoihin juhliin ja illanistujaisiin.

Kinkkurullat valmistat nopeasti ja helposti valmistaikinasta, jolloin eniten aikaa kuluu taikinan sulattamiseen. Vaihtoehtoisesti voit myös valmistaa taikinan itse. Kinkkurullat eli kinkkuhyrrät ovat helppoja ja maistuvia tarjottavia rentoihin juhliin ja illanistujaisiin. Kinkkurullat valmistat nopeasti ja helposti valmistaikinasta, jolloin eniten aikaa kuluu taikinan sulattamiseen. Vaihtoehtoisesti voit myös valmistaa taikinan itse.

n. 120 min, n. 20 kpl

Ainekset

500g voitaikinaa

200g Wurstin Extrapalvikinkkua

1/2 prk (100g) Ruohosipulituorejuustoa

1 paprika tai suippopaprika

2 1/2 dl juustoraastetta

kananmunaa voiteluun

Ohjeet

Sulata voitaikina ohjeen mukaan (n. 1,5h). Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli sulanut voitaikina ohuemmaksi levyksi. Levitä voitaikinalevyn päälle kerros tuorejuustoa. Tuorejuustoa voi mennä enemmän tai vähemmän riippuen levyn koosta. Kuutioi kinkku ja paprika ja levitä ne taikinalevyn päälle tasaisesti. Ripottele lopuksi levyn päälle juustoraaste. Kääri levy pitkittäin rullalle. Leikkaa rulla n. 2 cm välein. Jos taikina on hyvin sulaa ja leikkaaminen ei tahdo sujua, anna rullan olla hetki viileässä jääkaapissa (n. 0,5 h) ja kokeile uudelleen. Asettele rullat pellille leivinpaperin päälle ja voitele pinta kananmunalla. Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Voit myös halutessasi jättää juustoraasteen pois levyn välistä ja ripotella sen rullien päälle ennen paistoa.

Kinkkuhyrrä

Kinkkurullan tekoa

 

kinkkuhyrrät

Kinkkurullat pellillä

Katso myös muut reseptimme Extrapalvikinkusta!

Tähtitortut

Siskonmakkara tähtitortut ovat suolainen vaihtoehto perinteisten luumuisten torttujen rinnalle!

Tähtitortut kuuluvat läheisesti suomalaiseen pikkujoulu- ja joulupöytään. Voitaikina sopii hyvin myös suolaisten täytteiden kaveriksi. Tällä kertaa teimme joulutortut Siskonmakkarasta!

n. 60 min, 20 kpl

Ainekset

1kg (10 kpl) valmiita torttutaikinalevyjä (myös lehtitaikina ja -voitaikinalevyt käyvät)

200g Wurstin Siskonmakkaraa

Koskenlaskija Ruoka chili sulatejuustoa

kananmunaa voiteluun

juustoraastetta

Ohjeet

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Asettele taikinalevyt pellille, leivinpaperille sulamaan. Sulata taikinalevyt ohjeen mukaan, n. 15 min. Leikkaa sulaneet taikinalevyt keskeltä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot n. 3cm pituiset viillot kohti neliön keskustaa. Voitele sakarat kananmunalla. Lisää koskenlaskijaa tortun keskelle pari teelusikallista. Pursota siskonmakkaraa juuston päälle. Taittele joka toinen kulma ylös ja nipistä ne keskelle alas painaen suppuun vedellä kostutetuin sormin. Lisää pinnalle vielä juustoraastetta. Paista torttuja uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tähtitortut

Siskonmakkara tähtitortut ennen paistoa

 

Tähtitortut

Siskonmakkara tähtitortut paiston jälkeen

Vinkki! Reseptin täytettä on helppo muokata mieleisekseen. Kokeile esim. aurajuustoa kinkun kanssa, kalkkunaleikettä tai vaikkapa savuporoa. Vähemmän jouluisia naposteltavia saat, kun jätät taikinalevyt neliönmallisiksi. Taikinalevyjen täytteeksi on helppo käyttää, mitä jääkapista sattuu löytymään.

Katso myös joulutortut kinkkutäytteellä tai kalkkunatäytteellä!

Muut Siskonmakkarareseptit löydät täältä!

Voileipäkakku

Voileipäkakku on monien juhlien ehdoton ykkönen!

Kakku on melko helppo valmistaa, tärkein seikka on kostuttaa kakku hyvin. Tässä reseptissä kakku on valmistettu pyöreään kakkumuottiin, jonka keskelle on tehty lasin avulla tyhjä tila. Tämän ansiosta kakku on helppo leikata. Koristelussa on käytetty versoja, joiden avulla perinteinen voileipäkakku saa modernia fiilistä. Kokeile täytteessä vaikkapa mureaa ja maukasta Extrapalvikinkkua!

8-10 hengelle, yli 60 min

Tarvikkeet

Irtopohjavuoka (halkaisija n.23 cm)

Tavallinen juomalasi

Täyte

Lihaliemikuutio

n. 5 dl vettä

300g Wurstin Extrapalvikinkkua

100g Créme fraichea

100g Kermaviiliä

2-3 rkl Sinappikurkkusalaattia

100g Maustamatonta tuorejuustoa

n. 1/2 dl Persiljaa

n. 10 kpl Täysjyväpaahtoleipää

n. 5 kpl Vaaleaa paahtoleipää

(suolaa, pippuria)

Kuorrutus ja koristelu

150g Maustamatonta tuorejuustoa

150g Créme fraichea

Pieniä versoja

(syötäviä kukkia)

Ohjeet

Täyte

Aloita kiehauttamalla vesi joko kattilassa tai esim. vedenkeittimessä. Lisää kuuma vesi lihaliemikuution joukkoon, jotta kuutio sulaa. Valmista seuraavaksi täyte. Hienonna kinkku pieneksi. Lisää kinkun joukkoon créme fraiche, kermaviili, sinappikurkkusalaatti ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi. Voit halutessasi sekoittaa täytettä myös sähkövatkaimella, jotta massasta tulee tasainen. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettu persilja. Maista, lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

Kokoaminen

Aseta irtopohjavuoan keskelle lasi. Aloita täysjyväpaahtoleivällä. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Lado leipiä pohjalle. Täytä tyhjät kohdat leikkaamalla leivästä sopivan kokoisia paloja. Kostuta leivät lihaliemellä, n. 1 rkl lihalientä per leipä. Kostuta reilusti. Levitä täytteestä puolet leipien päälle. Jatka sitten vaalealla paahtoleivällä. Leikkaa reunat, lado täytteen päälle, täytä tyhjät kohdat, kostuta. Levitä loput täytteestä vaalean leivän päälle. Tee vielä viimeinen leipäkerros täysjyväleivästä ja kostuta hyvin.

Voileipäkakun kokoaminen

Kiedo kakku hyvin tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään. Näin pienelle kakulle riittää muutamakin tunti, mutta jos aikaa on, kannattaa makujen antaa tekeytyä seuraavaan päivään. Kun kakku on vetäytynyt, poista kelmu sekä lasi ja kumoa kakku lautaselle. Sekoita kuorrutusta varten créme fraiche ja tuorejuusto keskenään. Kuorrute kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella, jotta siitä saa tasaisen. Levitä kuorrute metallisella lastalla tai veitsellä kakun päälle. Koristele lopuksi versoilla ja halutessasi syötävillä kukilla tai vaikkapa halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Voit käyttää koristelussa myös esim. rullattuja leikkeleitä.

Kumottu voileipäkakku

Vinkki!

Voileipäkakkuun ei kannata käyttää täysin tuoretta leipää, kuivempi leipä toimii paremmin. Voit käyttää kakkuun halutessasi myös ruisleipää, tosin se tulee kostuttaa vielä runsaammin kuin paahtoleipä. Kermaviilin sijaan voit käyttää myös bulgarian tai turkkilaista jogurttia. Jämäkämmän täytteen saat jättämällä kermaviilin pois, mutta se antaa kakulle mukavaa hapokkuutta ja raikkautta. Voileipäkakun täytettä voit muunnella makusi mukaan, käytä kalkkunaa, lisää sipulia tai paprikaa, kokeile erilaisia maustettuja tuorejuustoja.

Katso myös muut leikkele reseptimme!

Kinkku-aurajuustopiirakka

Kinkku-Aurajuustopiirakka on maukas versio perinteisestä kinkkupiirakasta.

Piirakkaa on helppo tuunata oman maun tai sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy.

75 min, 5-6 hengelle, Piirakkavuoka halkaisija n.26cm,

Ainekset

Pohja:

150g voita tai margariinia

2 dl vehnäjauhoja

2 rkl vettä

¼ tl suolaa

Täyte:

150g Wurstin Extrapalvikinkkua

150g Aurajuustoa

purjosipulia / kevätsipulia

2 kpl kananmunia

1 dl kermaa / ruokakermaa

1 dl maitoa

pippuria

valko- tai mustapippuria

(persiljaa)

Ohjeet

Nypi sormia käyttäen voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää yleiskonetta. Lisää joukkoon kylmä vesi ja suola. Vaivaa taikina tasaiseksi seokseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Esipaista pohjaa uunin alatasolla n. 10 min. Ota taikina pohja uunista ja levitä sen päälle kuutioitu/suikaloitu kinkku, aurajuustomuru sekä pieneksi silputtu purjosipuli.

Sekoita munat, maito, kerma ja mausteet keskenään ja kaada täytteiden päälle. Lisää halutessasi vielä juustoraastetta piirakan päälle. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia. Jos päällinen meinaa palaa ennen kuin piirakka on kypsä, peitä se foliolla. Paistoaika vaihtelee uunin ja täytteiden määrän mukaan. Anna  jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua. Koristele Kinkku-aurajuustopiirakka hienonnetulla persiljalla.

Vinkki! Piirakkaan on helppo käyttää sitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Kokeile kinkusta, broilerista, sienistä, kalasta tai kasviksista erilaisia versioita. Käytä kovettuneet juustot raasteena ja tähteet täytteinä. Nopeammin teet piirakan käyttämällä valmista piirakkapohjaa, joita on nykyisin tarjolla monenlaisia.

Katso myös muut leikkele reseptimme!

Paella

Järvenpääläinen paella on saanut uutta twistiä Wurstin herkullisesta Chorizo-nakista.

Chorizo-nakki on makeahko ja lempeän tulinen nakki.

4 hengelle

Ainekset

1 pkt Wurstin Chorizo nakkeja tai Italian bruschetta nakkeja

150 g kuorittuja katkarapuja

4 dl pitkäjyväinen riisi

1 kpl valkosipulin kynsi

1 kpl keltasipuli

1 kpl punainen paprika

100 g sokeriherne

4 dl tomaattimehua

2 rkl kurkumaa

oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, sokeria

Ohjeet

Hienonna sipulit ja freesaa niitä oliiviöljyssä kurkuman kanssa. Lisää riisi ja kuullota. Lisää tomaattimehu ja tarvittaessa vettä, että riisit peittyvät.

Ala hauduttamaan riisiä, lisää tarvittaessa aina vettä. Lopuksi haudutat kaiken nesteen pois, että riisi on irtonaista. Leikkaa nakit siivuiksi ja paista paistinpannulla. Leikkaa paprika ja sokeriherne, lisää ne lopuksi nakkien kanssa pannulle.

Lisää nakit, kasvikset ja katkaravut riisin joukkoon lopuksi. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.

Järvenpääläinen paella-reseptin on kehittänyt 12kk blogi

Tutustu myös muihin resepteihimme!